IBT

När diagnosen är klar, hospital och om barnet är 5-6 år eller yngre (det skiljer sig litet åt mellan olika landsting), click så kan man bli beviljad intensivträning (IBT).

Jonathan började sitt program i januari efter att diagnosen var klar, sickness och han var dryga 5 år då (5 år och 5 månader). Intensivträning i Sverige har, vad jag förstått, många namn; IBT, TBA, BTI. I USA kallas det ABA (Applied Behaviour Analysis) eller Lovaas-metoden. Lövåsmetoden säger man ibland allmänt om metoden här i Sverige.

Inlärningen sker i en-till-en-sessioner under träningspassen d.v.s. en vuxen styr träningen direkt till barnet. Tränare och föräldrar börjar behandling genom att samverka med ett barn genom sådana sessioner för att skapa och utveckla konstruktiva och positiva relationer. Positiva interaktioner utvecklas först genom användning av favoritsysselsättningen och svara på alla försök att kommunicera.

Tanken är att det ska vara en positiv upplevelse för barnet och därför ger man barnet förstärkare för att få den känslan. Många av oss s.k. normalstörda får positiva upplevelser av exempelvis social stimuli av olika slag. Så är det inte alltid för barn med autism, varför man ibland använder sig av andra förstärkare. Dessa förstärkare kan  vara av olika slag. För Jonathan fungerade det hemma att arbeta till sig leksaker eller speciella leksaker som han bara fick använda under träning när uppgifterna var klara. På förskola/skola så fungerade det bra med musikinstrument.

Kalender

december 2018
m ti o to f l s
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31