Ska du söka vårdbidrag? Här är boken vi önskade fanns då vi sökte första gången. I boken tar vi upp vilket merarbete och vilka merkostnader man kan ha med sitt barn som fått en funktionsnedsättning. Den är inriktad på barn med autismspektrumtillståndsdiagnoser men kan även användas om barnet har någon annan diagnos. Att ansöka om vårdbidrag kan vara väldigt jobbigt då man fokuserar så mycket på det barnet inte klarar av gentemot ett barn utan funktionsnedsättning. Vi vill med denna bok underlätta skrivandet av en vårdbidragsansökan. Att alltid behöva ha koll på sitt barn, web skydda denne från farliga saker då barnet självt inte förstår att det är farligt, salve att handgripligen behöva klä på sin 8-årige son då han själv inte gör det. Så kan vardagen vara i en familj där barnet har autism.

En av de populäraste metoderna för att hjälpa barn med autism är den intensivträning som brukar kallas IBT. Nu kommer en bok skriven av två mammor som jobbat med metoden för sina barn.
- Vi har velat göra en bok som är så konkret som möjligt, och som visar hur metoden fungerar i verkligheten, säger Anna Sandström. Som förälder möts man av mycket teori, men det är en annan sak att faktiskt genomföra det i verkligheten. Vi som har skrivit den här boken vill bidra med våra tips och praktiska erfarenheter, så kanske andra familjer i samma situation inte alltid behöver uppfinna hjulet igen.   

Boken heter ”Intensivträning i praktiken för två pojkar med autism” och är tänkt som en praktisk bok för en familj som håller på med, eller som ska börja med intensivträning.
- Ingen av oss är expert eller specialist, för det så får man gå till habiliteringen eller privata utövare, poängterar Anna. Det vi vill förmedla i den här boken är hur vi faktiskt och praktiskt arbetat med intensivträningen hemma; hur vi tolkat och arbetat med olika övningar, vilka förstärkare vi haft till våra barn och vad som fungerat eller inte för just våra barn, för på dem är vi specialister. Våra barn har utvecklats enormt mycket med intensivträningen och vi vill förmedla hopp till andra föräldrar. IBT är ett tufft program för alla inblandade under intensiva år, men när det fungerar så är det suveränt.  

”Intensivträning i praktiken för två pojkar med autism” är skriven av Anna Sandström och Irene Kristiansson och finns tillgänglig via Vulkan: https://www.vulkan.se/Presentation.aspx?itemid=48958

Om boken ”Jonathan – (inte) som andra barn?”:
En dag vänder sig Jonathan inte längre om efter oss när vi kommer in i rummet, hans ord har försvunnit och det är så tyst. När vi ropar Jonathan så ser han sig inte ens om. Har han problem med hörseln? Vi får tid till öronmottagningen och till logoped, men inser snart att hans problem är större än så. Medan specialisterna utreder och utreder står en familj där med en son så tyst, så tyst. Vid 2 års ålder kan han inte längre de ord han en gång kunde. Hans ordförråd är ungefär 10 ord när han utreds för första gången. En älskad blond Jonathan som strax före sin femårsdag får diagnosen Autistiskt syndrom.

 Boken är i två delar. Den första delen är berättelsen om Jonathan fram till dess att han fick sin diagnos, om sjukhusbesök, utredningar, små udda saker och hur vardagen kan vara för en familj där den yngsta sonen har autism.

 Del 2 är mina personliga råd och tips för dig som står utan hjälp, kanske som vi i väntan på diagnos. Det är råd som inte är farliga att pröva, en beskrivning av de metoder som har fungerat för Jonathan, och i synnerhet Kommunicerande Samspel. Det finns också tips om hur man söker vårdbidrag, hur våra ansökningar såg ut och de böcker, filmer och internetlänkar som jag tycker har varit bra av allt det jag läst och konsumerat genom åren.

Kalender

december 2018
m ti o to f l s
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31